Header image  
Минчо Тодоров  
line decor
          
line decor
 
 
 
 

 
 

ИЗОБРЕТЕНИЕ В ИЗКУСТВОТО

Най-значителното творческо постижение на Минчо Тодоров е свързано със слънчевите часовници, които представляват едновременно научно изобретение и произведение на изкуството. Те съчетават по непознат досега в света принцип естетиката на дизайна и точността на измерванията, красивото и функционалното. Имат формата на хоризонтално и вертикално поставена полусфера, монтирана на невисока естетически оформена колона. Точния час се сочи от върха на сянката на позлатена стрелка, поставена на точно намерено място.
   Слънчевите часовници са регистрирани и защитени от патентното ведомство на България на 28 август 2001 г. Представени на изложението " Стройко-2000" през октомври 2001 г., слънчевите часовници впечатляват с уникалност и съвършенство, предизвикват изключителен професионален и потребителски интерес.
   В резултат на многобройни опити, направени между изгрева и залеза, слънчевите часовници показват максимално точно времето от 41 до 44 паралел и в северното и в южното полукълбо. Сянката на стрелката се движи по осморка като отчита увеличаването и намаляването на деня през сезоните. В полусферата се виждат маркирани линии на равноденствието и слънцестоенето.
   Авторът използва римски или арабски цифри, променя диаметъра на полусферата и височината на постамента, съобразява формата и размера с евентуалната среда, предлага разнообразни възможности при изпълнението, изработка на по-мащабни форми, както и избор на материал.
   Изработени на основата на бетоните, обработени с немски материали, слънчевите часовници не се влияят от температурните разлики и не само сочат точното време, но са и вечен слънчев календар.
   Слънчевият часовник на Минчо Тодоров придава неповторим стил и индивидуалност на пространствата, а с естетическото си въздействие обогатява ценностната система на съвременника, осъзнал непреходната стойност на постиженията на творческия и изследователски дух на автора.

 

 

 

 

TEMPUS FUGIT
ВРЕМЕТО ЛЕТИ